Hoe krijg ik mijn zoons en nieuwe vriend dichter bij elkaar?

Geplaatst op: 03/01/2017

Sinds drie jaar is ze niet meer met de vader van haar kinderen. Sinds twee jaar heeft ze een nieuwe liefde. Sinds anderhalf jaar – vanaf het moment dat de relatie serieus werd – weten ook de zoons ervan. Maar, schrijft moeder, haar jongens van bijna 11 en bijna 13 willen niets van de nieuwe vriend weten. Ze hebben hem nog maar twee keer kort gezien. Intussen zijn de dochters van de vriend, 9 en 12 jaar, haar erg dierbaar geworden. “En zij vinden mij ook heel leuk.”

De vrouw houdt alles behoorlijk gescheiden, maar zou graag meer dingen samen doen. “Moet ik zo langzaamaan toch iets gaan forceren?” Ze wil doen wat het beste is voor haar kinderen, benadrukt ze. “Samenwonen is niet mijn doel, ik wil alleen een ontspannen omgang tussen iedereen.” De mail eindigt met een korte toevoeging: “Mijn ex werkt ook niet mee. Hij wil mijn vriend niet in de buurt van zijn kinderen.”

Sleutel

Pijnlijk als je kinderen je nieuwe vriend niet zien zitten, beseft Gideon de Haan. Hij is mediator en heeft een adviespraktijk speciaal voor samengestelde gezinnen. Deze moeder moet eerst met de ex in conclaaf, zegt hij. “We weten niet hoe de breuk met de vader is ontstaan, en waarom de kinderen van hem niet mogen omgaan met de nieuwe vriend, maar de sleutel ligt bij hem.” Het kan dat de vader stookt, maar het kan ook dat de jongens dwarsliggen omdat ze loyaal zijn aan de vader. “Als moeder dat helder krijgt, kan ze de angel eruit halen.”

Identiteit

Ze moet in ieder geval duidelijk maken dat de jongens niet hoeven kiezen. Juist in de puberteit ontdekken ze hun identiteit. Daar hebben ze beide ouders bij nodig, zegt De Haan. “Geef de vader een duidelijke positie en benoem expliciet dat de nieuwe vriend nooit zijn plaats gaat innemen.” Moeder moet ook de zoons vragen waar ze moeite mee hebben, vindt Nelly Snels van het Expertise Centrum Kind en Scheiding. Samen met een collega heeft ze een programma ontwikkeld, Kies, om kinderen van gescheiden ouders een stem te geven, bijvoorbeeld in lotgenotengroepjes op school. “Kinderen moeten hun eigen plek in de scheiding vinden, dat kan alleen als ze hun gevoelens daarover uiten en daar begrip en steun voor ontvangen.”

Loyaal

Loyaliteit kan ook onbewust werken, zegt ze. “Misschien denken ze dat vader boos op hun zal zijn als zij deze man in hun leven toelaten. Misschien vertrouwen ze deze nieuwe partner niet of zijn ze bang dat hun moeder weer gekwetst wordt. Misschien is er wel een heel andere reden waar niemand aan denkt.” Heel goed dat deze moeder haar jongens tijd geeft, zegt Snels. Maar het kan ook dat ze wat te veel macht over de situatie krijgen. “Jongens op deze leeftijd houden hun moeder graag voor zichzelf. Het kan dat zich nu ‘de mannen’ in huis voelen.” Het is volgens haar goed als kinderen uit meerdere perspectieven leren kijken. “Dat wat ze zelf graag willen, is niet altijd wat de ander wil of kan. Kinderen kunnen zeker leren omgaan met de veranderingen die een scheiding veroorzaakt, ook als er een nieuwe partner komt.”

Bescheiden

Gideon de Haan spreekt ook nog de nieuwe vriend aan. Die moet zich terughoudend opstellen. “Misschien is er bij die eerste korte ontmoetingen al wel iets misgegaan. Is hij toen al te lang gebleven, had hij een grote mond. Heeft hij iets over de vader gezegd dat niet zo handig was.”
Hou het kort als je bij moeder en de jongens thuiskomt, adviseert hij. “Je bent op bezoek en schikt je in de regels. Liever niet zoenen in het bijzijn van de kinderen, blijven slapen is al helemaal niet aan de orde. Hier past grote bescheidenheid.” Ze kunnen de jongens een keer uitnodigen, stelt hij voor. Samen met de meiden een pannenkoek eten of naar McDonald’s. Gewoon losjes voorstellen: we vinden het leuk als jullie meegaan. “Op neutraal terrein zien ze misschien dat de nieuwe vriend geen monster is.”
En als het niet werkt, dan werkt het niet, daar is De Haan heel stellig in. “Sommige ouders menen dat zij recht hebben op een nieuwe relatie, maar de kinderen komen op de eerste plaats. Zij hebben de oudste rechten en met hen heeft moeder de langstdurende relatie. Je kinderen blijven de rest van je leven, bij een nieuwe partner moet je dat nog maar afwachten.”

Uit dagblad Trouw: rubriek de opvoedvraag

Mocht u vragen over het opvoeden en opgroeien van uw zoon of dochter dan kunt u via telefoonnummer 14072 een afspraak maken bij het Opvoedspreekuur Sociaal Plein Heerhugowaard.