Sexting

Geplaatst op: 16/12/2015

De kans is groot dat kinderen en jongeren te maken krijgen met sexting. Sexting is het versturen of ontvangen van naaktfoto’s of seksueel getinte foto’s en filmpjes. Uit een onderzoek blijkt dat 1 op de 3 jongeren een verzoek krijgt om een naaktfoto of naaktfilmpje van zichzelf op te sturen. Dit verzoek krijgen ze van een onbekende via internet of van hun vriend(in).
Het probleem is dat foto’s en filmpjes niet meer van het internet verdwijnen en altijd weer op kunnen duiken. Dit kan voor heel veel schaamte, angst en verlies van goede naam zorgen, waardoor een tiener zich nauwelijks nog durft te vertonen. Door de opnames kunnen jongeren ook chantabel worden en onder druk worden gezet. Dit kan veel schade veroorzaken.

De meeste sexting vindt plaats binnen een relatie. Jongeren vinden het leuk om elkaar uit te dagen en te verleiden. Experimenteren, grenzen verkennen, seksualiteit ontdekken en erbij willen horen is normaal in de puberteit. Dit gebeurt niet alleen meer op school of feestjes, maar ook online.

Wat leuk begon, kan anders uitpakken… Alle reden dus om je zoon of dochter hierop voor te bereiden.

Wat kun je als opvoeder doen?

Verbieden om naaktfoto’s en filmpjes te versturen heeft niet zoveel zin. Beter is om je zoon of dochter weerbaarder te maken door met hen te praten. Wat maken ze mee op internet? Wat is leuk en wat niet? Toon echte belangstelling en interesse. Wees niet controlerend, maar laat wel risico’s zien. Laat hen nadenken over eigen handelen. Vraag of ze wel eens te maken hebben gehad met sexting op school of binnen de vriendenkring. Wat zouden ze kunnen betekenen voor hun vriend of vriendin die dit overkwam? Hoe ver willen ze gaan in hun relatie? Laat hen nadenken over risico’s en wat ze kunnen afspreken over verspreiden van fimpjes of foto’s.
Het allerbelangrijkste: laat weten dat ze altijd bij je terecht kunnen als er iets mis gaat.

Heeft je kind te maken heeft gehad met sexting

Via www.meldknop.nl kan informatie en advies worden gegeven na vervelende online ervaringen. Via www.helpwanted.nl kan informatie en advies worden gegeven over online seksueel misbruik van kinderen en jongeren.

Natuurlijk kan een situatie altijd worden besproken met een medewerker van het MET-team of het opvoedspreekuur, te bereiken via Het Sociaalplein