(Seksuele) weerbaarheid

Geplaatst op: 16/12/2015

1 op de 6 meisjes en 1 op de 25 jongens is wel eens overgehaald tot seks. Variërend van ‘aangeraakt worden waar je niet wilt’ tot ‘naar bed gaan’. ‘Tegen de zin in’ is soms heel duidelijk, als wordt doorgegaan bij een ‘nee’ of ‘met geweld dwingen’. Subtieler is als iemand wordt overgehaald en het eigenlijk niet wil, dronken is of slaapt.

Veel meisjes en jongens die dit overkomt voelen zich vaak schuldig. Ze denken dat ze het hebben uitgelokt of niet duidelijk genoeg zijn geweest.

Wat kun je als opvoeder doen?

Een mooie gelegenheid om over wensen en grenzen te praten is als je tiener verliefd is. Probeer open vragen te stellen. Hoe is het om verliefd te zijn? Zoenen jullie al? Hoe beter iemand van te voren heeft nagedacht over wat hoe ver hij wil gaan met zoenen en seks, hoe beter hij dat kan aangeven.

Wees ook open op vragen aan jezelf. Start het gesprek op een goed moment, tijdens een geschikte bezigheid en als jullie er de tijd voor hebben. Let ook op de vriendengroep, internetsites en feestjes. Vraag hoe de vrienden van je zoon of dochter aankijken tegen liefde, relaties en seks. Wees zelf het goede voorbeeld. Pubers willen ruimte om te experimenteren, maar voelen ook graag steun. Zorg dat je kind weet dat het altijd bij je terecht kan.

Natuurlijk kan een situatie altijd worden besproken met een medewerker van het MET-team of het opvoedspreekuur, te bereiken via Het Sociaalplein