Seksualiteit en internet

Geplaatst op: 16/12/2015

Kinderen en jongeren groeien op met de computer en internet. Zij zijn vaak handiger en eerder op de hoogte van nieuwe toepassingen en social media dan hun ouders. Toch is begeleiding hierin heel belangrijk. Voor hun veiligheid. Maar ook omdat internet een nogal eenzijdig beeld geeft over seks en de verhouding tussen mannen en vrouwen.
Je kunt het vergelijken met het verkeer. Toen je kind net kon fietsen, liet je het ook niet gelijk alleen op de fiets door het drukke verkeer naar de stad toe gaan.

Probeer met je zoon of dochter in gesprek te blijven. Eens lekker gaan zitten voor een goed gesprek werkt vaak niet. Beter is om goede aanleidingen te benutten. Bijvoorbeeld een tv-uitzending of een voorval op school. Tieners voelen zich minder op hun gemak als je recht tegenover hen zit en er direct oogcontact is. Een gesprek tijdens een activiteit of autorit is voor hen gemakkelijker. Voorkom dat het alleen gaat over risico’s, gevaren en dingen die mis kunnen gaan op internet en social media. Stel veel vragen, luister vooral en onderbreek het verhaal niet. Als je zoon of dochter in verlegenheid wordt gebracht of niet verder wil vertellen, laat het dan zo. Stimuleer hen om zelf hardop na te denken over de eigen situatie of een probleem.

Soms lijkt je tiener totaal onbereikbaar. Probeer ook dan contact te houden. Een aanrader is in dat geval te emailen of whatsappen. De kans is groot dat dan het contact weer langzaam op gang komt. Stel in ieder geval grenzen en geef aan wat jij ervan vindt. Dat geeft steun, te veel vrijheid maakt nog onzekerder.